رایجترین راه ایجاد تغییرات در مسیر یک ارز دیجیتال ایجاد فورک است. مثلاً بیتکوین کش (BCH) فورکی از شبکه بیت کوین است که در نتیجه عدم توافق درمورد افزایش حداکثر اندازه بلاک به وجود آمد.
فورکها با هدف توسعه انجام میگیرند اما درنهایت میتوانند مانعی بر سر راه توسعه باشد. حال اگر شبکهای برای توسعه خود نیاز به فورک نداشته باشد چه اتفاقی میافتد؟
ما در این مقاله به ارز دیجیتال تزوس میپردازیم که برای توسعه نیازی به فورک ندارد و در ادامه به مزایا و مکانیزم این فرایند اشاره میشود.
همچنین اگر قصد راهاندازی برنامههای غیر متمرکز را دارید، تزوس یکی از گزینههای مناسب به شمار میآید. این پلتفرم در حوزههای الگوریتم اجماع، تأمین امنیت قراردادهای هوشمند و روشهای بهروزرسانی جدید دست به نوآوریهای جدیدی زده است. این نوآوریها نقطه تمایز تزوس از شبکههای مشابه است.
ما در ادامه به بررسی بیشتر تزوس و توکن آن یعنی XTZ میپردازیم. با اینکه تزوس پروژهای نوپا محسوب میشود اما در صورت جذب تعداد زیادی از توسعه دهندگان برنامههای غیرمتمرکز میتوان به نرخ XTZ در آینده خوشبین بود.
حال اگر برای شما سؤال پیش آمده که چگونه XTZ بخریم یا چطور XTZ بفروشیم و یا اینکه از کجا XTZ بخریم با ما همراه باشید زیرا در این مقاله به مطالبی در مورد چگونگی خرید XTZ و نحوه فروش XTZ نیز پرداخته شده است.
نگاهی کلی به تزوس (Tezos)
تزوس توسط یک زوج به نامهای Arthur Breitman و Kathleen در سال 2014 بنیان نهاده شد. کدی که از این پروتکل پشتیبانی میکند ریشه در استارتاپی به نام Dynamic Ledger Solutions دارد که توسط همین زوج توسعه پیدا کرد.
تزوس یک بلاکچین مستقل و منبع باز با قابلیت ارتقا است. همانطور که اشاره شد یکی از مشخصههای اصلی پروتکل تزوس خود اصلاحگر بودن (self amemdment)است. خوداصلاحگربودن لزوم ایجاد فورک برای بهروزرسانی را از بین میبرد.
در واقع بهروزرسانیهایی تزوس بدون جداشدن از زنجیرهها و درنتیجه چندپاره شدن بلاکچین انجام میشود و بدین وسیله موجب بهینهسازی فرایند بهروزرسانی شبکه میشود. خود اصلاحگری علاوه بر بهینهسازی موجب کاهش ریسک اختلال در شبکه و اختلافات بین سهامداران میشود.
همچنین اجرای قراردادهای هوشمند و ساخت برنامههای غیرمتمرکز با استفاده از نرم افزار این پروتکل امکانپذیر میشود. تزوس از نظر امکان ساخت برنامههای غیرمتمرکز شبیه اتریوم به نظر میرسد اما تفاوت عمده تزوس و اتریوم در این امر است که تزوس از الگوریتم اجماع اثبات سهام استفاده میکند.
لازم به ذکر است که اجرای قراردادهای هوشمند در تزوس علاوه بر جلوگیری از دخالت دیگران، امنیت آنها را نیز بالا میبرد. امنیت بالای قراردادهای هوشمند تزوس ریشه در استفاده از زبان برنامه نویسی مایکلسون دارد.
مایکلسون زبان برنامه نویسی اختصاصی تزوس است که سطح پیچیدگی مشابهی با اکثر زبانهای برنامه نویسی دارد. مایکلسون همچنین میتواند برای تشخیص خطا در کدها یعنی همان فرایند تأیید رسمی مورد استفاده قرار بگیرد. تیم توسعه دهنده تزوس وقت و تلاش زیادی را صرف این زبان برنامه نویسی کردهاند.
بهطورکلی استفاده از خدمات این شبکه علاوه بر اینکه از نظر مالی بهینه است، به فرایندهای پیچیدهای نیز نیاز ندارد.
نحوه فعالیت تزوس (Tezos)
فعالیت بلاکچین تزوس از طریق پوسته شبکه Network Shell)) صورت میگیرد. این پوسته از سه پروتکل اجماع، شبکه و تراکنش تشکیل شده است.
وظیفه رسیدگی به نحوه توافق نظر در مورد وضعیت تراکنشهای بلاکچین برعهده لایه اجماع است. وظیفه رسیدگی و بررسی تراکنشها نیز برعهده لایه تراکنش است. پروتکلهای لایه تراکنش توسط زبان اسکرپت نویسی تعریف میشوند.
پوسته تزوس دو لایه اجماع و تراکنش را در پروتکل بلاکچین ادغام میکند. پروتکل بلاکچین دربرگیرنده پیشنهاداتی درمورد بهبود وضعیت بلاکچین است که به توافق رسیدهاند.
در پروتکل بلاکچین، بلاکها میتوانند وضعیت زنجیره را تغییر دهند. بهواسطه همین فرایند است که خود اصلاحگری تزوس عملی میشود. درواقع میتوان گفت خود اصلاحگری تزوس نتیجه رأی سهامداران آن است.
وظیفه رسیدگی به نحوه توزیع تراکنش بین نودها در سراسر شبکه برعهده لایه شبکه است. در بین این لایه شبکه است که نقش مهمتری را در توسعه شبکه تزوس ایفا میکند. پوسته شبکه وظیفه ارتباط بین پروتکل شبکه و پروتکل بلاکچین را برعهده دارد.
زبان برنامه نویسی اوکمل (OCaml) نیز نقش مهمی در خود اصلاحگری تزوس ایفا میکند. پوسته شبکه بهواسطه همین زبان برنامه نویسی است که میتواند به بررسی بلاکها و تراکنشها بپردازد. یکی دیگر از کارکردهای پوسته شبکه جلوگیری از حملات دی داس (DDos) است.
XTZ ، توکن بومی تزوس
ICO XTZ در ژانویه 2017 برگزار شد. با برگزاری این رویداد تزوس توانست نگاههای بسیاری را به خود جلب کند.
به دلیل اختلاف نظرهایی بین این زوج بنیانگذار تزوس و یوهان گورز (Johann Gevers) که از همبنیانگذاران تزوس محسوب میشود، ارسال XTZ به کیف پول سرمایهگذران به تعویق افتاد و برخی مسائل قانونی به وجود آمد. اما در نهایت در سال 2018 این مسائل حل شدند.
XTZ غیر قابل استخراج است. با استیک XTZ میتوان به پاداشهایی دست یافت. همچنین با واگذار کردن XTZ میتوان هر 20 روز یک بار (معادل 7 چرخه در شبکه Tezos) سود دریافت کرد. در واقع سرمایهگذاری و واگذاری مناسبترین راههای استفاده از XTZ است و استفادههای تجاری از اهداف تزوس نیست.
الگوریتم اجماع تزوس (Tezos)
تزوس از الگوریتم اجماع اثبات سهام یا PoS استفاده میکند. باوجود اینکه تزوس از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکند ولی برخلاف شبکههای اثبات سهامی، سهامداران تزوس از امکان مشارکت در فرایند اجماع برخوردار هستند.
در واقع بهتر است الگوریتم اجماع تزوس را ترکیبی از الگوریتم اثبات سهام (PoS) و اثبات سهام نمایندگی شده (DPoS) دانست.
ترکیب این دو الگوریتم منجر به استفاده تزوس از الگوریتم اجماع اثبات سهام لیکوئید (Liquid Proof of Stake) شد. استفاده از این الگوریتم اجماع یکی دیگر از تفاوتهای تزوس و اتریوم است.
مدیریت درون زنجیرهای این پروتکل بدین صورت است که هر طرح پیشنهادی به یک توافق جمعی نیاز دارد که این امر موجب برقراری عدالت در بین کاربران در مورد مدیریت شبکه میشود. این مدیریت درون زنجیرهای از مزایای استفاده از الگوریتم اجماع اثبات سهام لیکوئید (LPoS) است.
لازم به ذکر است که تزوس برای تشویق توسعه دهندگان شبکه بودجه زیادی را تخصیص داده است.
آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال XTZ
خرید XTZ و فروش XTZ ، کار چندان پیچیده ای نیست. برای این کار لازم است ابتدا یک صرافی را برای انجام معاملات خود انتخاب کنید.
صرافیها در یک تقسیم بندی کلی به دو دستهٔ متمرکز و غیر متمرکز تقسیم میشوند که شما میتوانید به اقتضای نیاز خود یکی از این دو صرافی را انتخاب کنید (در مورد تفاوت صرافیها پایینتر توضیح خواهیم داد).
بعد از انتخاب صرافی مورد نظرتان (بهعنوانمثال یک صرافی متمرکز) کافی است در سایت صرافی ثبت نام کنید و پس از طی کردن مراحل احراز هویت، وارد پنل کاربری خود شوید.
شما از طریق پنل خود میتوانید به تمام ارزهای دیجیتال دسترسی داشته باشید و قیمت لحظهای و قیمت آنلاین تمام ارزهای دیجیتالی که در صرافی مورد نظر لیست شده بودند را مشاهده کنید.
برای خرید ارز دیجیتال XTZ از صرافی کافی است حساب خود را به ریال یا تتر شارژ کنید و هر چند واحد XTZ که مد نظرتان است را خریداری کنید و به کیف پول خود انتقال دهید. فروش XTZ به صرافی هم دقیقاً همین روش را دارد.
کافی است هر چند واحد XTZ که مد نظرتان است را مشخص کنید و سپس آن را به آدرس کیف پول مقصد منتقل کنید. سؤالی که اینجا مطرح میشود این است که صرافیهای متمرکز برای انجام معاملات ارزهای دیجیتال مناسبتر هستند یا صرافیهای غیر متمرکز؟
تفاوت صرافیهای متمرکز (Centralized EX) و صرافیهای غیر متمرکز (Decentralized EX)
صرافیهای متمرکز صرافیهایی هستند که به عنوان واسطه در انجام معاملات بین خریدار و فروشندهٔ ارز دیجیتال ظاهر میشوند.
این صرافیها میتوانند امور مربوط به پشتیبانی را بر عهده بگیرند و در موارد موردنیاز، مشکلات کاربران خود را حل کنند. این صرافیها نیاز به ثبت نام و احراز هویت دارند.
صرافیهای غیر متمرکز، صرافیهایی هستند که صرفاً یک بستر برای انجام فرایند خرید و فروش هستند و نقش ثالث را در معاملات بازی نمیکنند.
این صرافیها در بین کاربرانی که قصد دارند هویت خود را پوشیده نگه دارند طرفداران زیادی دارند زیرا نیاز به شفاف سازی هویت در آنها وجود ندارد.
کدام صرافیها به خرید و فروش ارز دیجیتال XTZ میپردازند؟
از جمله صرافیهای بینالمللی که به ارائه XTZ میپردازند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
•صرافی بایننس (Binance)
•صرافی هیوبی گلوبال (Huobi Global)
•صرافی اوکی اکسچنج (OKEx)
•صرافی آپ بیت (Upbit)
•صرافی (FTX)
برای ذخیره XTZ از کدام کیف پولها میتوانیم استفاده کنیم؟
بعد از آشنایی با نحوه خرید XTZ و نحوه فروش آن، لازم است بدانید که ارزهای خریداری شده را چطور میتوانیم ذخیره کنیم.
برای ذخیره ارزهای دیجیتال ما باید یک کیف پول دیجیتال شخصی داشته باشیم. هر چند اگر با صرافیهای متمرکز کار میکنید میتوانید ارزهای خود را بر روی حساب صرافی خود ذخیره کنید اما این کار معمولاً توصیه نمیشود؛ مگر برای زمانهای کوتاه.
این کیف پولها دارای یک آدرس به طول یک خط و ترکیبی از حروف و اعداد هستند. اگر کسی بخواهد ارز دیجیتالی را به کیف پول شما انتقال دهد، باید این آدرس را داشته باشد.
کیف پولها دارای یک کلید خصوصی یا رمز هم هستند که باید نزد شما محفوظ بمانند؛ زیرا در دست داشتن این کلید خصوصی به معنای دسترسی داشتن به داراییهای دیجیتالی یک کیف پول است.
کیف پولهای نرم افزاری و سخت افزاری
کیف پولهای نرم افزاری یا کیف پولهای گرم (Hot wallet)، از محبوبترین کیف پولها در بین کاربران شناخته میشوند. علت نام گذاری این کیف پول به کیف پولهای گرم، به این علت است که این کیف پولها آنلاین هستند و برای استفاده از آنها حتماً باید به اینترنت متصل باشید.
کیف پولهای نرم افزاری، یا رایگان هستند یا قیمت بسیار کمی دارند. در ضمن دسترسی به این کیف پولها بسیار آسان است. شما میتوانید این کیف پولها را بر روی گوشی موبایل یا کامپیوتر شخصی خود نصب کنید تا در راحتترین و کوتاهترین زمان به آن دسترسی داشته باشید.
البته توجه داشته باشید که امکان ذخیرهٔ تمام انواع توکنها بر روی کیف پولهای نرم افزاری وجود ندارد و معمولاً این کیف پولها تنها از استانداردهای محدود و مشخصی پشتیبانی میکنند.
دستهٔ دوم کیف پولها، کیف پولهای سخت افزاری هستند. دقیقاً بر عکس کیف پولهای نرم افزاری، این کیف پولها آفلاین هستند و به همین دلیل به آنها کیف پولهای سرد (Cold wallet) نیز گفته میشود.
کیف پولهای سخت افزاری به دلیل آفلاین بودنشان امنیت بیشتری از کیف پولهای نرم افزاری دارند. این کیف پولها از تمام ارزهای دیجیتال و تمام استانداردها پشتیبانی میکنند و به همین دلیل بسیار محبوباند.
در نظر داشته باشید که این کیف پولها گرانتر از کیف پولهای نرم افزاری هستند. این کیف پولها برای کسانی که قصد هولد کردن (Holding) داراییهای دیجیتالی خود را دارند، بهترین گزینه محسوب میشود.
کیف پولهای نرم افزاری و سخت افزاری مناسب برای ذخیره ارز دیجیتال XTZ
کیف پولهای نرم افزاری و سخت افزاری معتبری وجود دارند که از XTZ پشتیبانی میکنند. این کیف پول ها عبارت اند از:
•کیف پول لجر نانو اس (Ledger Nano S): پشتیبانی از طیف گستردهای از ارزهای دیجیتال (27 کوین و بیش از 1500 توکن)، امکان بازیابی و برخورداری از بالاترین سطوح امنیت از مزیتهای این کیف پول است. با استفاده از نرمافزار لجر لایو میتوان این کیف پول را به کامپیوتر و موبایل متصل کرد.
•کیف پول ترزور تی (Trezor T): این کیف پول قابلیت اتصال به سیستم عاملهای ویندوز، مک و لینوکس را دارد. پشتیبانی از دهها هزار دارایی دیجیتال، سهولت کار با صفحه نمایش لمسی، بکآپگیری راحت، و فرایند تنظیمات آسان از مزیتهای این کیف پول است. البته لازم به ذکر است که قیمت این کیف پول نسبتاً بالا است.
•کیف پول گوآردا (Guarda): این کیف پول از صدها دارایی دیجیتال از جمله بیتکوین، اتریوم و تتر پشتیبانی میکند. برخورداری از کلیدهای خصوصی رمزنگاری شده، امنیت بالا به دلیل استفاده از مکانیزم چند امضایی و سازگاری با کیف پولهای سختافزاری مانند لجر از مزیتهای این کیف پول است.
•کیف پول اتمیک (Atomic): این کیف پول در 2 نسخه موبایل و دسکتاپ قابل استفاده است. غیرمتمرکز بودن، کاربرپسندی، استفاده آسان، امکان تبدیل ارزها به یکدیگر (بیش از 60 جفت ارز)، امکان خرید ارز در خود کیف پول و رمزگذاری کلید خصوصی و ذخیره آن در داخل دستگاه کاربر از مزیتهای این کیف پول است.
•کیف پول اکسودوس (Exodus): این کیف پول چندارزی و کاربرپسند در نسخههای اندروید، iOS، ویندوز، مک و لینوکس قابل استفاده است. امکان اتصال این کیف پول با کیف پول سختافزاری ترزور (Trezor)، ذخیره داراییهای کاربران (کلیدهای خصوصی) روی خودِ دستگاه، پشتیبانی تمام وقت و داشتن صرافی داخلی از مزیتهای این کیف پول است.
•کیف پول ایرگپ (AirGap): یک کیف پول متن باز که از ترکیب دو کیف پول ایرگو (AirGao Wallet) و ایرگپ (AirGap Vault) پدید آمده است مخصوص موبایل است. برای ذخیره تراکنش از ایرگو و برای امضای آنها از ایرگپ استفاده میشود. این کیف پول دارای یک صرافی داخلی است که کار تبدیل ارزهای دیجیتال را برای کاربران آسان میسازد.
سایت خریدوفروش XTZ
صرافی آبان تتر میتواند بهترین سایت خرید XTZ در ایران معرفی شود. اما چه چیزی آبان تتر را از دیگر صرافیها متمایز میکند؟
اولین نکته این است که صرافی آنلاین آبان تتر، بهغیراز ارز دیجیتال XTZ ، امکان خریدوفروش بیش از 300 ارز دیجیتال را برای کاربران خود ممکن ساخته است. این تنوع ارز در بین صرافیهای ایرانی فوقالعاده است.
علاوه بر سایت صرافی، اپلیکیشن خریدوفروش XTZ هم در دسترس کاربران قرار گرفته است که در جهت تسهیل انجام معاملات برای کاربران ایجاد شده است.
صرافی آبان تتر خرید XTZ با کمترین کارمزد را برای کاربران ممکن ساخته است. اگر قصد خرید XTZ با ریال را دارید میتوانید پس از ثبت نام و احراز هویت، حساب خود در صرافی آبان تتر را با ریال شارژ کنید و سپس به خریدوفروش XTZ بپردازید.
در صفحهٔ اصلی سایت آبان تتر میتوانید نرخ ارز دیجیتال XTZ و قیمت XTZ به تومان را مشاهده کنید.
پشتیبانی 24ساعت آبان تتر و امنیتی که برای کاربران خود رقم میزند، میتواند تجربهٔ معاملات امن، سریع و راحت را برای شما به ارمغان بیاورد.